Guide til at undgå gluten, hvede og laktose.

Det kan være en udfordring at finde rundt i hvilke fødevare man kan spSlankekurs vol4ise, når man har glutenallergi, er laktoseintolerant og/eller er allergisk over for hvede. I alle tre tilfælde er det vigtigt, at være opmærksom på sin krops signaler og handle derefter. En ubehandlet allergi eller en overset overfølsomhed vil nemlig påvirke
fordøjelsessystemet negativt og forringe kroppens evn til at optage næringsstoffer samt vitaminer og mineraler, hvilket på sigt kan være årsag til sygdom.

Det kan være en udfordring at lære sin krop at kende, forstå dens signaler og tilpasse sin kost derefter. Her er derfor udarbejdet en guide til, hvad du kan spise og hvad du skal undgå eller være opmærksom på. Derudover kan du finde produkter i min shop, som hverken indeholder gluten, hvede eller laktose.

Sidder du stadig tilbage med spørgsmål og forvirring om hvordan din kost skal sammensættes, så den passer til lige netop dig og din krop, så er du velkommen til at kontakte mig og bestille en kostvejledning.

 

Guide til at undgå gluten

Gluten er et kornprotein, som findes i rigtig mange fødevarer og i høj grad i mel og korn.

Glutenallergi kaldes også for Cøliaki og er en sygdom i tyndtarmen, som er livslang og som man derfor bliver nødt til at leve med. Det indebærer, at man ikke indtager proteiner fra hvede, rug, byg og i nogle tilfælde havregryn, da disse indeholder kornproteinet gluten.

Cøliaki kan forekomme pludseligt, men kan også være fremprovokeret af en infektion. Symptomerne kan være mindre tydelige og kan opstå i alle aldre. Der kan derfor gå år fra de første symptomer kommer til man opdager man er allergisk, hvis man overhovedet opdager det. Symptomerne kan være voldsom tarmluft, tynd afføring, vægttab, vægtøgning og dårlig trivsel grundet ringe optag af næringsstoffer.

Produkter uden gluten

Følgende produkter er naturligt fri for gluten, men læs altid varedeklarationer for at være på den sikre side.

  • Kød, fjerkræ, fisk, indmad og æg.
  • Kartofler og grøntsager
  • Frugt
  • Kokos
  • Nødder
  • Mælk og syrnede mælkeprodukter
  • Ost
  • Smør, margarine, olie og minarine.
  • Majsmel, majsstivelse, kartoffelmel, boghvedemel, rismel, sojamel, tapioka, quinoa, polenta, kikærtemel, hirsemel og teffmel.
  • Ris, boghvedegryn, majsgryn, hirseflager, sagogryn, sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, loppefrøskaller, hørfrø, kokosmel, amarant og chiafrø.
  • Specialfremstillet glutenfri havregryn(fuldstændig fri for gluten)

Derudover er der lavet glutenfri specialvare, som for eksempel brød, knækbrød, kiks og melblandinger. Disse er enten naturligt fri for gluten eller blevet gjort glutenfrit ved at rense hvedemelet for protein. Hvis produktet er naturligt glutenfrit kan man være helt sikker på, der ikke findes noget gluten(ved mindre varedeklarationen fortæller dig noget andet).

Andre produkter må kaldes glutenfri, når de indeholder mindre end 20 mg gluten/kg og betegnelsen meget lavt indhold af gluten må bruges, når der er mindre end 100 mg gluten/kg.

Glutenfrit brød, som er fremstillet af stivelse har ikke den samme næringsværdi som almindeligt brød. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at spise varieret.

Derudover er der mange af de glutenfrie produkter, som indeholder lave mængder af fibre. Sørg derfor for at få disse ved at få masser grønt, frugt, bælgfrugter, brune og røde ris, glutenfri havregryn og tilsæt evt. ærtefibre, loppefrøskaller, hampefrøskaller og lignende i din madlavning.

Der findes gluten i:

  • Hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkorns- hvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvede- kerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvede, emmer, enkorn, kamut, rugmel og rugkerner
  • Havregryn, havremel, havremix, müsli, havreklid, havrekager – med mindre det er lavet af special- fremstillet havre.
  • Byggryn, perlebyg.
  • Brød, kager, pasta, rasp, vafler, kiks, bageblandinger og ristede løg.
  • Madlavningsfløde.

Vær opmærksom på, at der kan findes gluten i:

  • Mange morgenmadsprodukter
  • Paté, pølse, pålægsvarer og boullion
  • Sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, karry og andre krydderiblandinger.
  • Fyldte chokolader, lakrids og andet slik.
  • Chips
  • Øl
  • Soyasauce

 

Guide til at undgå hvede

Allergi for hvede er mere sjælden og er ikke det samme som glutenallergi. Denne allergi skyldes at kroppen har dannet allergi-antistoffer(IgE) over for et eller flere af proteinerne i hvede. Proteinet kan være gluten, men det kan også være andre af proteinerne i hvede.

Denne type af allergi blev tidligere kaldt for straks-allergien, da symptomerne viser sig straks og allerede inden for en time efter man har spist.

Symptomerne kan være kløe i munden, høfeber, nældefeber, astma, opkastninger, diarré eller i værste fald anafylaktisk chok.

Produkter uden hvede

Du kan altid spise de fødevare, som er naturligt fri for gluten, da de er helt fri for hvedeproteiner(se guide til at undgå gluten). Det er derimod ikke sikkert du kan tåle specialprodukterne eller de ”glutenfrie” produkter, hvor glutenindholdet er reduceret, da der stadig kan være små mængder hvedeprotein heri.

Derudover skal du ikke undgå rug, byg og havre, men vær opmærksom på, at det kan indeholde spor af hvede. Læs derfor altid varedeklarationen, da det skal fremgå heraf om tilsætningsstofferne er fremstillet af hvede, rug, byg eller havre.

Se også nedenstående liste over, hvilke tilsætningsstoffer, som kan indeholde spor af hvede:

  • E 1404: Oxideret stivelse
  • E 1410: Mono-stivelse-phosphat
  • E 1412: Di-stivelse-phosphat
  • E 1413: Phosphateret di-stivelse-phosphat
  • E 1414: Acetyleret di-stivelse-phosphat
  • E 1420: Acetyleret stivelse
  • E 1422: Acetyleret di-stivelse-adipat
  • E 1440: Hydroxy-propyl-stivelse
  • E 1442: Hydroxy-propyl-di-stivelse-phosphat
  • E 1450: Stivelse-natrium-octenyl-succinat
  • E 1451: Accetyleret oxideret stivelse

Vær opmærksom på, at der kan findes hvede i:

  • Mange morgenmadsprodukter
  • Pålæg
  • Stort set alle brød
  • Pasta
  • Fars
  • Pølser
  • Panering
  • Frosne kartoffelprodukter
  • Chips
  • Sovs
  • Kager, slik, chokolade og snacks
  • Øl

Flere supermarkeder, bagere og slagtere forhandler produkter uden hvedemel. Benyt dig derfor af disse, når du skal have pålæg som for eksempel leverpostej. I forhold til almindeligt brød og rugbrød, så er det problematisk at finde uden hvedemel. Prøv dig i stedet frem med bagværk og brug meltyper som for eksempel rismel, kartoffelstivelse, sojamel eller majsmel og suppler med frøskaller. Lav evt. en rigelig mængde knækbrød, som du kan have stående som alternativ.
Det samme gælder for pasta. Her findes der alternative varianter med ris-, majs- eller boghvedemel.

Sovs indeholder som regel hvedemel eller madlavningsfløde, som indeholder hvedemel. Brug derfor almindelig fløde og jævn eksempelvis med maizenamel.
De fleste kager og kiks indeholder hvedemel, men også slik som lakrids, vingummi og karameller.

 

Guide til at undgå laktose

Laktose er det samme som mælkesukker. Det at være laktoseintolerant vil altså sige, at man i større eller mindre grad er overfølsom overfor mælkesukker. En intolerance udløser langsomme og mindre dramatiske reaktioner og er ikke det samme som en fødevareallergi, som derimod giver akutte symptomer.

Man kan være laktoseintolerant i forskellige grader, og en god måde at finde frem til i hvilken grad man selv er overfølsom, er ved først og fremmest at udelukke alt laktose i sin kost indtil man er symptomfri. Derefter kan man begynde at inddrage laktose i sin kost igen og tilpasse de mængder, som er passende.

Produkter uden laktose:

  • Havremælk, rismælk, soyamælk, kokosmælk og mandelmælk.
  • Vand, juice kaffe og the
  • Alle typer brød uden mælk.
  • Vegetabilske olier
  • Faste hvide skæreoste og bløde oste
  • Kødpålæg
  • Fisk
  • Æg
  • Frugt
  • Grøntsager
  • Mørk chokolade
  • Soja-is
  • Laktosefrie produkter som alternativ til minimælk, kakaomælk, yoghurt, piskefløde og creme fraiche.

Vær opmærksom på, at du stadig kan reagere på de laktosefrie alternativer, hvis du har allergi overfor kasein- eller valleproteiner.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan din kost ellers er sammensat på en hel dag, hvis du ikke drikker laktosefri mælk eller sørger for at få kalk og vitamin B2 fra andre kilder. Dette kan opvejes ved, at sørge for at få grøntsager, nødder, frø og produkter som for eksempel soyamælk og mandelmælk kan fås med kalk.

Der findes laktose i:

  • Alle typer komælk
  • Fløde
  • Creme fraiche
  • Yoghurt
  • Is
  • Lys chokolade
  • Friske oste som hytteost og smøreoste

Vær opmærksom på, at der kan findes laktose i:

  • Sammensatte retter(det er derfor en god idé at undgå dette, når du spiser ude).
  • Brød
  • Kager og andre desserter

Det skal altid deklareres, hvis der findes laktose i en fødevare. Du vil derfor altid kunne bruge varedeklarationen som hjælp.